#JMBELOG

RESEPI SAMBAL IJO PADANG


Bahan-bahan:

  • Cili padi hijau
  • Cili besar hijau
  • Tomato hijau (boleh guna tomato biasa saja)
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Daun limau purut

Cara-cara:

1. Rebus semua bahan kecuali daun limau purut dalam periuk dengan air yang banyak. Guna api besar.

2. Rebus sehingga semua bahan lembut dan kulit tomato terkopek. Tutup api.

3. Toskan bahan rebusan tadi dan buang air rebusan tersebut. Tunggu sehingga bahan sejuk.

4. Bila dah sejuk, boleh cincang menggunakan chopper. Nak kisar pun boleh tetapi jangan terlalu hancur sehingga menjadi pes.

5. Panaskan kuali dengan minyak panas, tuang bahan rebus yang sudah dicincang menggunakan chopper tadi.

6. Tumis sehingga pecah minyak. Perasakan mengikut cita rasa masing-masing. Boleh perasakan dengan garam, gula, secukup rasa, ajinamoto atau mushroom seasoning. Jangan lupa letak daun limau purut. Kacau sehingga rata.

Juwita afifahMyResepi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!