RESIPI KUIH TALAM TOKYO
Bahan untuk lapisan bawah
300 gram (g) sagu kecil warna putih
60g suhun
100g kelapa parut putih
100 mililiter (ml) santan pekat
300ml air
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan:
1. Cuci sagu sebentar, rendam selama 30 minit dan toskan.
2. Rendam suhun dengan air suam dan sedikit pewarna hijau selama 30 minit, tos dan potong kecil-kecil dalam dua urat jari.
3. Tuang kesemua bahan di atas ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.
4. Tekan sedikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
5. Kukus selama 30 minit.
Bahan untuk lapisan atas
4 biji telur
250g gula pasir
400ml santan pekat
400ml air dan 3 helai daun pandan (kisar dan tapiskan)
100g tepung kastard
Sedikit pewarna hijau
1/8 sudu kecil air alkali atau air abu
Cara penyediaan:
1. Campurkan kesemua bahan.
2. Kacau sebati dan tapiskan ke dalam periuk.
3. Masak hingga naik wap (pekat sedikit).
4. Tuang adunan ke atas lapisan sagu dan kukus selama 30 minit.
5. Biarkan kuih benar-benar sejuk, baru dipotong.
0 comments:
Catat Ulasan
Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri!!!
All comments are your own right and responsibility.!!!
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.